Puniti pametni telefon cijelu noć - da ili ne? | maskezamobitele.com

Puniti pametni telefon cijelu noć – da ili ne?

Puniti pametni telefon cijelu noć – da ili ne?

Posted by na kol. 25, 2016 in Općenito

Puniti pametni telefon cijelu noć – da ili ne?

Zasigurno, ako spadate u kategoriju vlasnika pametnog telefona, što je danas učestala pojava, najviše mrzite činjenicu da se baterija iznimno brzo troši. Zaista, baterije pametnih telefona potrebno je učestalije puniti u odnosu na one stare mobilne uređaje. Bez obzira koliko vremena uspijete održati bateriju na životu, uvijek postoje načini da to vrijeme dodatno produljite. No, učestala greška velikog broja vlasnika pametnih telefona je ostavljanje na punjaču duže vrijeme; točnije tijekom cijele noći.

Dakle, vjerojatno smo vam sa samim uvodom dali odgovor na postavljeno pitanje iz naslova članka. Zaista nije pametno puniti pametni telefon cijelu noć. Pokušat ćemo vam ukratko objasniti zašto bi trebali izbjegavati ovu rutinu.

 

Kako pravilno puniti pametni telefon

 

Stručnjaci s brojnih sveučilišta testirali su dugovječnost baterije s obzirom na različito korištenje i opterećenje telefona, pa tako i način te vrijeme punjenja baterije. S obzirom da pametni telefoni imaju Litijum ionske baterije, a njih najviše ubija previsoka temperatura, potpuno pražnjenje i prevelik ciklus punjenja, pametno je izbjegavati punjenje mobitela tijekom cijele noći (to isto vrijedi za ostavljanje na punjaču i tijekom dana nakon što je punjenje doseglo svoj maksimun od 100%) jer će to s vremenom smanjiti kapacitet baterije, odnosno brže će se prazniti.

Bilo kakav ekstrem kad je baterija u pitanju (maksimalno punjenje ili maksimalno pražnjenje) uništavaju životni vijek baterije. Već nakon 500 punjenja osjeti se da baterija slabi, a nakon 1000 punjenja pametno bi bilo razmišljati o zamjeni iste. Stručnjaci savjetuju da je za dugovječnost baterije pametnije puniti je kraće po nekoliko puta.

Najoptimalnije je kada se baterija isprazni do 10 % pa je dopunite do maksimuma i odmah ištekate punač. No, ako već ne možete birati, bolje je nakratko dopuniti bateriju, jer Li-ion baterije ne moraju biti pune do kraja, nego ostaviti pametni telefon uključen u struju tijekom cijele noći.

Osim što će vam punjač uštekan u struju polagano uništiti bateriju ako nastavite s ovom praksom, i cijena električne energije će vam porasti tijekom godine. Punjač, kad se nalazi uštekan u struju, a ne vrši se punjenje troši oko 0,26 W. Kada priključite pametni telefon na punjač prosječna potrošnja struje iznosi oko 3,86 W, a ako ostavite punjač zajedno s pametnim telefonom uštekan u struju nakon što je baterija dosegla 100 %, potrošnja struje će iznositi 2,24 W. Što u konačnici znači da nepotrebno rasipate novac povećavajući račun za struju.

Da se razumijemo, nije to neka ogromna cifra tijekom godine, ali povećana potrošnja ipak postoji. I ako gledate to s ekološke strane pa uzmete u obzir broj pamtnih telefona u svijetu danas i razmotrite činjenicu da većina stanovništava ima naviku ostavljati pametni telefon na punjaču tijekom cijele noći, doći ćemo do ogromne količine uzaludno utrošene električne energije! Čak štoviše, ne samo uzalud utrošene energije, već i energije koja će vam u konačnici smanjiti životni vijek baterije!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Primajte naše novosti!

Primajte naše novosti!

Pretplatite se na naš "Newslewtter" i primajte kvalitetne i neprocjenjivo vrijedne informacije vezane uz izradu maskica za pametne telefone.

Uspješno ste se upisali!

Pin It on Pinterest

Share This