Pametni telefoni ili tableti koje koristite imaju pohranjene enormne količine podataka. Bilo da se radi o privatnim fotografijama, šiframa bankovnih računa, obvezama u poslovnom ili privatnom kalendaru, e-mailu ili nekim drugim podacima, zasigurno ih želite zaštititi od znatižejnih očiju. Svakome se može desiti da izgubi pametni telefon ili da mu bude ukraden, a tada svi podaci u rukama krive osobe mogu biti zloupotrebljeni. Da bi se osigurali od ovakvih nepoželjnih situacija, ne morate koristiti komplicirane programe. Dovoljno je tek nekoliko minuta kako biste instalirali sigurnosne aplikacije ili podesili postavke vašeg pametnog telefona ili tableta. Ovdje vam donosimo 9 savjeta za sigurnost Android pametnog telefona ili tableta.

 

Zaključajte zaslon1. Zaključajte zaslon

 

 

Prva linija obrane je upravo zaključavanje zaslona. Najjednostavniji način je da postavite šifru jer koliko god crtanje vlastitog uzorka bilo zgodno, nije baš najsigurniji način. Nešto pametniji način je zaključavanje/otključavanje prepoznavanjem lica ili otiska prsta, no ipak je najbolje postaviti šifru različitih slova, brojeva i simbola. Iako je takva šifra teško pamtljiva, imajte na umu da je lako pamtljivu šifru i lakše hakirati.

 

2.  Ne spremajte zaporke

 

Ukoliko koristite Chrom kao internet preglednik (a većina ga koristi), on pamti vaše lozinke ukoliko mu to dopustite, što ne ide u prilog sigurnosti vašeg pametnog telefona. Da bi riješili problem, u postavkama onemogućite spremanje zaporki.

 

Ne radite root uređaja

3. Ne radite Root vašeg uređaja

 

Kad napravite Root na vašem pametnom telefonu to znači da ste uklonili dio ograničenja nametnutih od strane proizvođača i wireless providera kako bi im bilo lakše instalirati i isporučiti aplikacije i servise koje žele. To također znači otvaranje pristupa resursima na sistemskom nivou, što nije dobra stvar jer je time uklonjena zaštita koja sprečava napade zloćudnih softvera i opasnog koda.

 

4. Konfigurirajte odvojene račune

 

Posjedujete li Android koji vrti 4.3 / 4.4 inačicu sustava, konfigurirajte odvojene račune posebice ako vam dijete koristi tablet ili pametni telefon za igranje igrica ili gledanje crtića.

 

5. Instalirajte neki antivirusni alat

 

Postoji pregršt antivirusnih programa koji će vas zaštititi od zloćudnih softvera (maleware) koje možete pokupiti instalirajući aplikacije ili od drugih izvora. Najpametnije rješenje je da se držite službenog Android marketa i budete selektivni prilikom instaliranja novih aplikacija, iako se ispostavilo da ni on nije 100 % siguran. Svako malo se desi da preuzmemo aplikaciju od nekog drugog izvora, pa je dobro koristiti neki besplatni antivirusni program za skeniranje preuzete aplikacije. Također prije instalacije bilo koje aplikacije pažljivo pročitajte kojim podacima u vašem uređaju ona pristupa, pa ukoliko ste u nedoumici,nemojte instalirati aplikaciju.
 

6. Napravite enkripciju uređaja

 

Dakle, šifrirajte vaš pametni telefon ili tablet. U postavkama odaberite opciju “sigurnost” , te naredbu “šifriranje uređaja”. Proces šifriranja traje neko vrijeme (ponekad i više sati) ovisno o količini podataka. Samo šifriranje uključuje informacije o računima, postavke, aplikacije, medijske i sve ostale datoteke. Postupak dekodiranja ili dekripcije opet se izvodi u postavkama.

 

7. Instalirajte aplikaciju Android Device Manager

 

U slučaju gubitka ili krađe, ova aplikacija vam omogućuje daljinsko brisanje podataka. No, ova aplikacija funkcionira samo ako je uređaj koji se traži uključen i ima aktiviranu opciju utvrđivanja lokacije putem GPS-a ili putem WiFi-ja. Za pronalazak pametnog telefona morat ćete se poslužiti računalom na kojem je potrebno ulogirati se u svoj Google račun i potražiti izgubljen ili ukrađen uređaj.

Google cloud

8. Napravite backup na Google Cloud platformi

 

Redovito radite backup podataka ili napravite sigurnosnu kopiju podataka korištenjem računala.

 

9. Isključite opciju automatskog uključivanja WiFi mreže

 

Ukoliko vaš pametni telefon ima uključenu funkciju automatskog spajanja na WiFi mreže, isključite je u postavkama. Time ste uvelike doprinjeli sigurnosti vaših podataka.
Postoji još jedan savjet. Mogli smo ga bez problema staviti na 10 mjesto, jer s njime ćete zasigurno i bez sumnje poboljšati sigurnost svojeg pametnog telefona. No, ovdje je riječ o zaštiti vašeg ljubimca od udaraca, ogrebotina, vanjskih oštećenja stoga Vam preporučamo našu aplikaciju za online izradu personaliziranih zaštitnih maskica za pametne telefone. Pogledajte galeriju nekih od naših uradaka, a svakako posjetite Facebook stranicu i uvjerite se u kvalitetu naših maskica kroz komentare i pohvale naših zadovoljnih kupaca.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli