Bežično punjenje pametnih telefona nije novost. Čak štoviše, ideja potječe od genijalnog znanstvenika, Nikole Tesle i njegove ideje bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova stare više od 100 godina. Doduše, nije baš najtočniji naziv wireless jer bi prema toj definiciji ono moralo predstavljati u potpunosti punjenje bez žica dok se ona ipak koristi za punjenje bežičnog punjača. Unatoč tome, prednosti takvog načina punjenja su ipak vidljive – najveća je u mogućnosti punjenja više pametnih telefona od jednom, naravno, bez kabla (osim onog jednog potrebnog za punjenje punjača).

 

Kako funkcionira bežični punjač?

Bežično punjenje postiže se korištenjem elektromagnetnog polja unutar jednog uređaja (ploča koja emitira električnu energiju) preko tankog bakrenog navoja na drugi uređaj (tvoj pametni telefon). Točnije, prenosi se energija s jednog uređaja na drugi putem elektromagnetske indukcije. Indukcijsko punjenje iskorištava elektromagnetno polje za prijenos energije između objekta, a energija se šalje putem indukcijskog spoja.

Za stvaranje indukcijskog polja koriste se dvije zavojnice – bakrene žice namotane oko željezne jezgre. Jedna funkcionira kao odašiljač (punjač), a druga kao prijemnik (pametni telefon). Zavojnica odašiljača prolaskom električne energije stvara magnetsko polje, inducira napon u zavojnici prijemnika te pretvara elektromagnetno polje u struju.

 

Kupiti ili ne?

Za početak, bežični punjači djeluju malo nepraktično s obzirom na činjenicu da se pametni telefon tijekom procesa punjenja mora nalaziti na postolju (punjaču) pa ga ne možete uzeti u ruke izavaliti se u fotelju. Možete ga, naravno, koristiti ali samo na postolju.

Drugi veliki nedostatak je sporije punjenje pametnog telefona jer se prilikom punjenja gubi energija u procesu prijenosa. To se posebice odnosi na novije wireless punjače koji omogućuju postavljanje uređaja na jastučiće/punjače koji se nalaze daleko od glavnog punjača čineći ga tako još manje učinkovitim.

Sad je bitno spomenuti da je ovakav način punjenja relativno nov (izuzmemo li Teslinu ideju) pa će samim time doći do poboljšanja specifikacija u budućnosti te da će udaljenost između punjača i mobitela tijekom punjenja sve više rasti, a mobiteli će se brže puniti.

Postoji jedna velika prednost čestih putoholičara jer su brojne zračne luke u svijetu, isto kao i veće željezničke postaje postavile ove punjače/ploče i time omogućile svojim putnicima mogućnost besplatnog punjenja svojih uređaja.

I za kraj, navedimo još jednom onu prednost s početka priče – smanjenje broja kablova u kući. To konkretno znači da bilo koji uređaj koji podržava bežično punjenje ( tablet, pametni sat, pametni telefon…) možete puniti preko jedne iste ploče/punjača.

Ovaj članak će Vam svakako pomoći da se odlučite da li su “bežični punjači” vaš đir, a kako bi Vaš smartphone u svakom trenutku bio zaštićen od udaracalomova i ogrebotina maskezamobitele.com nude Vam opciju izrade personaliziranih maskica koje će funkciju zaštite odraditi savršeno, ali uz dodir Vaše osobnosti.

Napravi svoju masku, personaliziranu masku za svoj smartphone sa slikom po želji i budi drugačiji od drugih!  Pogledajte našu galeriju personaliziranih maskica za mobitele i budite inspirirani, a potom svoju maskicu možete sami izraditi na našoj stranici uz pomoć naše aplikacije.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli