Made in China.” Dugi niz godina iza ove rečenice krilo se nezadovoljstvo kupljenim proizvodom, a ujedno i pretpostavka da je sve kinesko nužno loše – loša izvedba, loša specifikacija, loš materijal… Možda se i zbog toga “Made in China” mijenja u “Made in PRC“.

No danas, zaista, ova rečenica više ne drži vodu. A posebice ne kad su u pitanju pametni telefoni. Svjedoci smo svudprisutnih kineskih proizvoda i brzorastućeg tržišta jer je Kina danas gospodarska i tehnološka velesila, a brojne multinacionalne kompanije upravo tamo, zbog jeftine radne snage, otvaraju svoje pogone i tvornice te upravo u Kinu premještaju proizvodnju. Pa čak se i američki gigant iPhone sklapa u Kini!

Dakle, s obzirom na rastuće gospodarstvo, jedna od gospodarskih grana po kojoj su Kinezi u svijetu sve poznatiji je upravo proizvodnja pametnih telefona. I usudili bi se reći, jako dobrih pametnih telefona! Gledajući realno, svi bi se kineski pametni telefoni mogli svrstati u dvije kategorije.

 

 

Prvu bi kategoriju činili odlični proizvođači čiji su uređaji prisutni na globalnoj razini, a ujedno su pravi konkurenti poznatim svjetskim markama pametnih telefona. Ovdje je riječ o uređajima tipa ZTE, Lenovo, Huawei, Xiaomi, Oppo te OnePlus koje možete kupiti i kod nas pa ne morate brinuti za sustav podrške ili servis.

Ovakvi pametni telefoni na svjetskoj razini privlače sve veći broj svojih korisnika posebice zbog vrhunskih performansi, često i mnogo boljih od nekih razvikanih proizvođača mobitela, te, naravno, mnogo nižom cijenom. Upravo je cijenovna prihvatljivost omogućila njihov velik prodor na tržišta van granica Kine.

A kad kažemo cijenovna dostupnost tada mislimo i na dvostruko ili trostruko jeftiniji uređaj od njegovog razvikanog konkurenta. S obzirom da na temelju specifikacija dobivate, u najmanju ruku isti, ili bolji uređaj, dvojbe za kupnju oko ovih uređaja nebi trebali imati.

U drugu kategoriju spadaju kineski proizvođači koji se probijaju na svjetsko tržište te posjeduju odlične uređaje, no problem nastaje zbog nemogućnosti nadogradnje sustava te ste kod nekih zauvijek osuđeni na software koji ste kupili. Drugi dio problema odnosi se na nepostojanje sustava podrške s obzirom da za neke od njih u Hrvatskoj ne postoje ovlašteni servisi.

Proizvođači ove kategorije su Doogee, Cubot, Tcl, Gionee, Noa, iOcean, Jiayu. Upravo su ovi pametni telefoni sinonim za jeftine “kineske telefone. Svi posjeduju poprilično dobre specifikacije te će za svakog prosječnog građanina koji ga koristi za pozive, poruke, surfanje, fotografiranje, poneku igru i nekoliko aplikacija biti i više nego odličan pametni telefon!

Postoji zapravo i treća kategorija u koju spadaju ostali kineski proizvođači, ali s obzirom da ovakvi pametni telefoni spadaju u prerizičnu kupnju, nećemo ih ovdje navoditi. Dakle, vremena se mijenjaju. KIneski pametni telefoni nisu nužno lošiji. Neki su čak i bolji od njihovih razvikanih konkurenata. A odluku o kupnji ipak prepuštamo vama.

Zaključak je slijedeći; jeftiniji kineski pametni telefoni ozbiljna su konkurencija nekim velikim imenima pa iz svega toga proizlazi činjenica da pri slijedećoj kupnji pametnog telefona ipak razmislite da li se isplati plačati brand. Koji god brand odabrali sigurni smo da ga želite zaštititi od udaraca, lomova i ogrebotina, stoga maskezamobitele.com nude opciju izrade personaliziranih maskica koje će funkciju zaštite odraditi savršeno, ali uz dodir Vaše osobnosti.

Napravi svoju masku, personaliziranu masku za svoj smartphone sa slikom po želji i budi drugačiji od drugih!  Pogledajte našu galeriju personaliziranih maskica za mobitele i budite inspirirani, a potom svoju maskicu možete sami izraditi na našoj stranici uz pomoć naše aplikacije.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli