S obzirom da značajan broj populacije posjeduje android telefon (barem u našim prostorima), zasigurno je dio te iste populacije razmišljao o rootanju svog ljubimca. Ovdje vam donosimo kratke obavijesti i upute kako napraviti root i što to zapravo znači rootati android. Pa krenimo redom.

 

Što to znači root?

 

 

Root= korijen, pristup do korijena.

 

Kada kupite android, vi postajete njegov korisnik, ali ne i administrator. Da bi postali administrator potrebno je napraviti root, tj. dobiti pristup do korijena vašeg androida. Na taj ćete način steći stopostotnu kontrolu nad uređajem.

 

Prednosti rootanja androidaKoje su prednosti roota?

 

 

Prije samog nabrajanja koristi roota, potrebno je ukratko objasniti kako funkcionira android kao operacijski sustav. Dakle, android je obična Linux distribucija prilagođena mobilnim uređajima. To znači, da za razliku od Windowsa gdje je razina s najvećim ovlastima ona administratorska, na Linuxu je root razina ta s najvećim ovlastima (superuser) te vam daje gotovo neograničena prava.
Stoga, rootanjem androida dobivate potpunu kontrolu nad uređajem što znači da možete brisati i modificirati sistemske datoteke. Također ćete na rootanom androidu moći zaobići ograničenja koja proizvođači često postavljaju, brisati aplikacije koje inače nebi mogli, blokirati reklame ili instalirati drugu verziju androida.

Ako ste nezadovoljni performansama ili izgledom službene verzije softvera, postoji mogućnost instaliranja custom ROM-a, a što je nemoguće izvesti ako uređaj nije rootan.

Root pristup će vam trebati i ako želite koristiti neke korisne aplikacije kao npr. Titanium Backup kojom ćete napraviti backup svog uređaja ili deinstalirati neke aplikacije (čak i one sistemske) koje nije moguće ukloniti. Na taj način zapravo štedite i bateriju.

 

Opasnosti rootanjaMože li root biti opasan?

 

 

Da. Posebice ako ste početnik ili neznalica. U tom slučaju, savjetujem vam da ne započinjete s postupkom rootanja androida samo zato da bi ga rootali. Ako nemate namjeru koristiti aplikacije koje traže root pristup ili ne želite prilagođavati uređaj svojim potrebama, željama i sklonostima, jednostavno ne dirajte ništa.

Najgora stvar koja vam se može desiti ako rootate android je da obrišete neku od sistemskih datoteka koju niste smjeli obrisati pa vam vaš ljubimac otkaže suradnju, zapravo ste izgubili garanciju za kupljeni uređaj. Na sreću, unrootanje je jednostavno kao i rootanje pa u svakom trenutku možete vratiti nazad tvornički ROM i nitko ne može otkriti da je mobitel bio rootan. To naravno vrijedi za one koji znaju što rade.

Postoji još i jedan rizik, doduše ne toliko učestao, a to je brickanje. Brick na engleskom jeziku znači cigla, pa vam je jasno koje koristi možete imati od svog androida ako vam se desi brickanje. Možete ga, u najbolju ruku, iskoristiti kao skup držač čaša ili podložak za klimav stol.

 

Kako napraviti root androidaPa, kako napraviti root?

 

 

Postoji mogućnost da za svaki model svakog proizvođača pronađete na Googlu rješenje i odgovor na to pitanje. No, postoji također i univezalni root alat, KingRoot, jednostavan i najbrži način, neovisno o modelu ili proizvođaču androida.

To je kineski alat koji je već dosta dugo na tržištu, no tek postavljanjem sučelja na engleski jezik, doživio je planetarnu popularnost. Prije je, naime, sučelje bilo na kineskom jeziku.
Da bi funkcionirao KingRoot ne traži poseban recovery, iako je to pametan potez kojeg vam savjetujem da učinite. To će vam omogućiti isprobavanje custom ROM-ova kojima ćete personificirati svoj android uređaj.

Ova će aplikacija odraditi cijeli dio posla umjesto vas. Sve što vi trebate učiniti je preuzeti KingRoot aplikaciju, instalirati je i pokrenuti. Ona će samostalno na Internetu potražiti najbolje root rješenje za vaš uređaj i pokušati ga sprovesti. Ukoliko joj to ne uspije (a šanse su preko 60 % da će uspjeti), ponudit će vam i preuzimanje računalne verzije koja navodno ima još veću uspješnost.
Na ovaj način možete uspješno rootati i tablet.

Unatoč činjenici da je root androida u većini slučajeva bezazlen, ipak, zbog vlastite savjesti, želim napomenuti da root radite na vlastitu odgovornost i da se ne upuštate u taj pothvat ukoliko smatrate da mu niste dorasli.

Što se pak tiče zaštite vašeg pametnog ljubimca obratite nam se s povjerenjem i izradite sami svoju maskicu s našom online aplikacijom, jer naše personalizirane maskice za pametne telefone odraditi će svoj posao besprijekorno, a uz to Vaš pametni telefon isticati će se među drugima svojom jedinstvenošću i osobnošću.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli