Česta je zabluda većine da se resetiranjem telefona na tvorničke postavke brišu u potpunosti svi podaci pohranjeni u pametnom telefonu – fotografije, poruke, muzika, video materijali… Nažalost, to nije baš u potpunosti točno.

Nakon tvorničkog resetiranja sve podatke ponovno možete povratiti određenim postupcima, jer gotovo bilo koja aplikacija za povrat obrisanih podataka vratit će velik dio tih obrisanih datoteka čak i nakon tvorničkog resetiranja što su proveli istraživanje i dokazali znanstvenici u Data Solution Laboratoriju iz Beograda, pa ćemo vam u ovom članku objasniti kako obrisati sve sa pametnog telefona zauvijek!

Tvornički reset
Uzmimo, na primjer da ste kupili novi telefon, a stari želite prodati. Na način koji ćemo vam objasniti moći ćete obrisati sve podatke kako nebi došlo do zlonamjernog korištenja vaših fotografija i osobnih podatka od strane novog vlasnika koji bi mogao dobiti kompletnu sliku o vašem životu, odnosno saznati gdje ste bili u posljednje vrijeme (jer je moguće prikupiti i GPS koordinate), vaša emotivna stanja (putem poruka koje ste razmjenjivali) ili bilo što drugo od osobnih podataka.

Potrebno je napomenuti da za svaki slučaj prije nego što krenete s postupkom trajnog brisanja napravite sigurnosnu kopiju podataka.
Dakle, koraci brisanja podataka su sljedeći:

1. Napravite enkripciju. Točnije, šifrirajte sve svoje podatke. Na jednostavan način u postavkama svog pametnog telefona (u dijelu Security) uključite funkciju Encryption i unesite numeričku vrijednost PIN-a ili lozinku koju ste sami izmislili, pa će tako, u slučaju da pametni telefon dođe u krive ruke, osoba trebati unijeti taj vaš PIN ili lozinku kako bi mogla doprijeti do vaših podatka.

2. Sljedeći korak je resetiranje na tvorničke postavke. Na taj način ćete operativnom sitemu pametnog telefona reći da su sve lokacije sa podacima interne memorije telefona dostupne za upisivanje novog sadržaja.

3. Tek sad slijedi korak u kojem morate prikriti tragove. Datoteke velikog kapaciteta, 1 GB ili više (po mogućnosti neki film) kopirajte direktno na memoriju telefona, sve dok je ne popunite. Možete kopirati različite datoteke ili pak stalno kopirati istu, ali pazite da pritom preimenujete naziv datoteke, i to radite tako dugo dok u potpunosti ne popunite memoriju pametnog telefona.

4. Nakon toga, potrebno je ponovno ponoviti korake 1 i 2. Točnije, opet šifrirati telefon i vratiti ga na tvorničke postavke.

5. Idealno bi bilo i rezultiralo bi gotovo stopostotnom sigurnošću da su svi podaci trajno obrisani, kad bi sve ovo ponovili nekoliko puta (barem 4 – 5 puta). Na taj ćete način osigurati i zaštititi privatnost svojih podataka i onemogućili njihovo zolnamjernu upotrebu.

 

Koji god bio razlog brisanju podataka s vašeg pametnog telefona, da li je to radi prodaje uređaja ili je posrijedi samo čišćenje radi zaštite pri krađi, vaš pametni telefon još uvijek treba zaštitu od vanjskih udaraca. Najbolji način zaštite jesu gumene i/ili plastične maskice, kalupi u koje možete pospremiti svoj pametni telefon i zaštititi ga od udaraca i ogrebotina. Funkcija takve maskice je da štiti Vaš pametni telefon, no maskica može i puno više od toga.

Pogledajte galeriju naših uradaka kroz koju se možete uvjeriti da personalizirane maskice mogu osim primarne funkcije zaštite Vašem pametnom ljubimcu dati posebnu draž i istaknuti Vašu osobnost, a da biste izradili jednu takvu maskicu dovoljno je posjetiti našu online aplikaciju za izradu personaliziranih maskica i izraditi svoju.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli