Tržište je u posljednje vrijeme prepuno raznih modela pametnih telefona; rekli bi da je i prezasićeno. I u svoj toj masi pametnih Samsunga, iPhone-a, Nokia, LG-a, Sony-a i ostalih bezbrojnih tipova i modela koji vam stoje na raspolaganju prilikom kupnje, postavlja se pitanje: “Kako odabrati pametni telefon?” Ili još točnije: “Kakav meni treba pametni telefon?”

Prije same kupovine bilo bi u redu da se zapitate trebate li doista pametni telefon? Iako su zabavni i korisni uređaji s puno prednosti i mogućnosti, višestruko su skuplji od klasičnih mobitela, a često ćete upravo zbog nekih od tih mogućnosti trošiti više mjesečno nego što to sad činite.

Osim izgleda, boje i dizajna, pogledajte na što sve trebate obratiti pažnju prilikom kupovine pametnog telefona.

 

Kako odabrati OS

Operativni sustav

 

OS ili operativni sustav prvi je važan element odabira kod kupovine pametnog telefona.Možete birati između njih četiri: Android, Blackberry, iOS i Windows Phone. Sve imaju svoje prednosti i mane, pa krenimo redom.
Trenutno najrasprostranjeniji na svijetu je Googleov operativni sustav Andoid, što bi u prijevodu značilo da je u ponudi velik broj uređaja raznih proizvođača, među kojima se ističe Samsung. Android je odličan za one koji su naviknuti koristiti Googleove usluge, tipa Gmail, Drive, Google Maps i tome slično jer ćete im moći lako pristupiti i koristiti ih. Osim toga, Play Store nudi pregršt aplikacija za pametne telefone i brojne su besplatne, a puno toga možete i sami podesiti na mobitelu.

Budite oprezni s jeftinim uređajima jer se nekima rad može iznimno usporiti ako ih prekrcate aplikacijama i pohranjenim podacima.

Blackberry nudi iznimno malo uređaja i aplikacija, pa je tako nekadašnji sinonim za poslovni mobitel zakazao na tržištu pametnih telefona.
Najjednostavniji, ako ne i najmoćniji OS na tržištu je Appleov iOS. Nudi pregršt stabilnih i pouzdanih aplikacija i servisa, no striktno je vezan uz Appleove uređaje koji su skuplji od konkurencije i ne omogućavaju korisniku prilagodbu svojim potrebama.
Windows Phone najpoznatiji je OS sustav Nokie Lumini kao i HTC-a. Windows Store ima manje aplikacija, no jako su dobro povezani s Microsoftovim uslugama što ga čini lako primjenjivim. Jedina mana je značajno drugačije sučelje pa će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na njega.

 

RAM memorija

 

Svi, pa čak i najslabiji modeli dolaze s minimalno 4 GB flash memorije, no kod većine njih veliku količinu proguta sam OS pa svakako pogledajte ima li vaš pametni telefon mogućnost dodavanja micro SD kartice za proširivanje memorije. No pripazite, RAM i ROM memorija nisu jedno te isto. 4GB RAMA je sasvim dovoljno za normalan rad pametnog telefona, no ROM memorija, tj.ona koja vam je potrebna za skladištenje aplikacija od iznimne je važnosti. Dodavanjem micro SD kartice nećete riješiti problem instalacije aplikacija, jer se one samo djelomično mogu pohraniti na nju pa je jako bitno da imate dovoljno interne memorije koja će služiti za aplikacije. Sa 8 GB interne memorije ste u potpunosti mirni!

 

Ekran

 

Najveći dio vremena prilikom korištenja telefona provodite gledajući u ekran. Stoga bi bilo poželjno odabrati onaj koji se diči kvalitetnijim specifikacijama. Pritom se misli na rezoluciju, PPI, boju i tip (AMOLED, IPS i slično). Gledajući gustoću piksela ili PPI (pixels per inch) ljubitelji će dobrog ekrana odabrati onaj koji je veći od 400. Zasloni tipa AMOLED diče se bojim kontrastom i življim bojama, dok su LCD bolji za korištenje na otvorenom prostoru i imaju realističnije boje.

 

Procesor

 

Ova komponenta nije ključna, ali je bitna kao i sve ostale. U odabiru telefona koji ima solidan procesor bitno je je li CPU jednojezgreni, dvojezgreni ili četvorojezgreni. Što više ima jezgri to bi trebao biti moćniji. No, puno toga ovisi jesu li softver i hardver dobro optimizirani kako bi se iz procesora izvukao maksimum. Tako se može desiti da će četverojezgreni procesor biti lošiji od dvojezgrenog zbog loše optimizacije.

Pametni telefoni

 

Kamera i baterija

 

Jednu stvar morate imati na umu ako vam je bitna kvaliteta slike. Kamere često reklamiraju brojem megapiksela. No oni nužno ne znače da će kamera izbacivati i kvalitetnije fotografije. Za to je zadužen dobar spoj hardvera i softvera u samoj kameri, senzori, stabilizator i leća što je nemoguće otkriti iz broja megapiksela. Najlakše će vam biti na internetu potražiti test slike modela za koji ste zainteresirani i odlučiti jeste li zadovoljni kamerom.

Isto vrijedi i za bateriju, čiji se kapacitet izražava u miliampersatima (mAh). Načelno, što je veći, to je baterija izdržljivija. Ali, trajanje će ovisiti o tome koliko aplikacija vrtite istovremeno, imate li uključen podatkovni promet ili ne, koliki je zaslon uređaja, koliko brz procesor koristi…

I kad ste već odabrali i odlučili kakav vam pametni telefon treba, prije same kupnje isprobajte ga. Vodite pritom računa o tome kakva je kvaliteta zvuka tijekom poziva, kako vam leži u ruci, je li lako tipkati po njemu, koliko je težak ili velik… Jer kad ćete već izdvojiti znatnu svotu novca, neka to bude telefon po vašoj mjeri! Dodatnu zaštitu za Vaš pametni telefon potražite u našim personaliziranim maskicama.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli