Samsung, Apple, BlackBerry i ostali globalni brendovi pametnih telefona opremili su uređaje snažnim operacijskim sustavima kao što su Googleov Android, Nokijin Symbian, Appleov iOS itd. koji omogućavaju korisniku igranje igrica, slušanje glazbe, fotografiranje, pristup Netu i brojne druge pogodnosti.

S obzirom na njihovu raznoliku paletu mogućnosti, nije ni čudno da je vijek trajanja baterije oduvijek predstavljao problem za programere, proizvođače, ali i same korisnike. U prosjeku, većina baterija na pametnom telefonu traje dan ili dva dok se potpuno ne potroši, pa je stoga potrebno učestalo punjenje.

Dok čekamo na inovacijski napredak s hardverske strane, evo nekoliko korisnih savjeta kako bi produžili vijek trajanja svoje baterije.

 

Ugasite vibraciju telefona

Isključite vibriranje

 

Vjerovali ili ne, ali vibiranje će jače potrošiti vašu bateriju nego zvonjava. Također isključite vibriranje prilikom dodira tipki. Osim ako vam nije prijeko potrebno, isključite vibriranje u svim mogućim segmentima telefona jer je ono prvorazredni potrošač vaše baterije.

 

Zatamnite zaslon

 

Očito je da će vam smanjenje svjetline zaslona očuvati vašu bateriju jer svaki put kad koristite pametni telefon morate aktivirati zaslon. Također je korisno isključiti automatsku prilagodbu svjetline i podesiti svjetlinu zaslona na nešto nižu (mračniju) razinu od središnje poreporučene jer zapravo ova opcija osvjetli ekran više nego vam je potrebno.

 

Skratite vrijeme automatskog gašenja zaslona

 

Jednostavna opcija kojom regulirate gašenje zaslona nakon određenog vremenskog perioda neaktivnosti. Dakle, podesite gašenje zaslona nakon 15 ili 30 sekundi neaktivnosti.

 

Ugasite telefon

 

Iako je istinita činjenica da paljenje pametnog telefona oduzima puno energije, ipak, ako ste sigurni da nećete koristiti telefon neko poduže vrijeme (primjerice tijekom noći), pametan izbor je ugasiti ga.

Pogasite nepotrebne aplikacije

Isključite nepotrebne aplikacije

 

Neki su ljudi navikli otvarati aplikaciju po aplikaciju, jednu za drugom, bez da ih ugase kad ih više ne koriste. Da, to nam pametni telefoni omogućuju, ali je to također i razlog zašto se vaša baterija neobuzdano troši čak i kad ne koristite te aplikacije. Ako ih ne ugasite u potpunosti, one iscrpljuju bateriju.

Gasi GPS

Isključite GPS

 

Osim ako niste zalutali negdje u dubokoj šumi i hitno vam treba orijentacija, isključite GPS, posebice ako ste u gradu i ako ga nemate potrebe koristiti.

 

Isključite Bluetooth, G3/G4, Wi-Fi kad ih ne koristite

 

Energija se troši svaki put kad vaš pametni telefon traži signal, Bluetooth, G3/G4, Wi-Fi. Kad je signal slab, telefon će neprekidno skenirati kako bi zadržao dobru vezu. Opetovano traganje za tim signalom iscrpit će vašu bateriju.

 

Ne zamarajte se widgetima

 

Odbacite widgete koje zapravo ne trebate, posebice one koji su stalno spojeni na Internet, kao što su widgeti vezani uz vremensku prognozu. Ako imate više takvih widgeta upaljenih (Twitter, reddit, prognoza, Gmail…) koji se konstantno sinkroniziraju i nadograđuju, ne činite uslugu svojoj bateriju.
Jednostavno pokrenite aplikaciju kad je trebate.

 

Isključite automatsku sinkronizaciju

 

Nema potrebe sinkronizirati apsolutno sve svakih 15 minuta pa isključite automatsku sinkronizaciju za one aplikacije za koje smatrate da vam nisu prijeko potrebne.

 

Isključite animirane i šarene pozadine

 

AMOLED zasloni prikazuju žive boje i troše mnogo baterije kako bi te boje uvijek izgledale jasno. No, što je pozadina šarenija ili ima animaciju, to će tošiti više energije. Stoga je najbolje jednostavno odabrati tamnu, jednobojnu pozadinu.

Naruči personaliziranu maskicu za mobitel

A da biste sačuvali svoj pametni telefon od ogrebotina, napuklih ekrana i vidljivih fizičkih oštećenja uz vizualni dodatak svoje osobnosti preporučamo vam da svojem mobitelu pribavite personaliziranu maskicu. Na našim stranicama imate aplikaciju s kojom ste u mogućnosti izraditi personaliziranu maskicu za gotovo sve rasprostranjenije modele pametnih telefona ( ako vašeg nema na popisu slobodno nas kontaktirate i možda vam možemo pomoći ).

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli