Pametni telefoni danas su svudprisutni i gotovo svi koji posjeduju mobitele imaju neku inačicu pametnog telefona. I kao što raste tržište i broj korisnika, tako se i pametni telefoni razvijaju i konstantno unaprijeđuju. A jedan od iznimno važnih segmenata svakog pametnog telefona je zaštita podataka. Drugačije rečeno – svaki korisnik ima potrebu za sigurnošću i čuvanjem svojih podatka od očiju šire javnosti.

I dok su velike tvrtke kao što su Google, Apple i Microsoft osmislile različite načine online zaštite podataka (od kojih su neki bolji, a neki lošiji), a znamo da se podatci mogu “ukrasti” i offline, pa ćemo vam članku predstaviti neke od načina pomoću kojih možete zaštititi svoj pametni telefon.

Većina naših savjeta odnosi se na pogodnosti koje vjerojatno već i koristite ili ste se barem susreli s njima, no krenut ćemo redom od, po nama, najsigurnijeg načina zaštite:

 

Zaključavanje zaslona uređaja šifrom

 

Unatoč svemu, šifra je i dalje najsigurniji način zaštite. Ali, ne bilo koja šifra, već dobra i jaka šifra. A što to znači? To znači da ni u kom slučaju vaša šifra ne smije biti datum rođenja (vaš ili bilo kojeg člana obitelji), vaše ili ime bliskih članova ili neka kratka riječ koja je vezana uz vas. Jaka šifra podazumijeva kombinaciju slova, brojki i simbola, uključujući velika i mala slova.

A nakon toga se postavlja pitanje kako zapamtiti takvu dugačku i kompliciranu šifru? Možete izmisliti neku rečenicu ili neki moto pa od njega pokoristiti samo prva ili posljednja slova i ujedno ubaciti pokoju brojku. Npr. iz rečenice: “Kiša pada, trava raste, gora zelena” koja je lako pamtljiva lako možete izvući više šifri.

KPTRGZ bila bi najjednostavnija primjena samo početnih slova, a vi možete kombinirajti veliko i malo slovo- KpTrGz ili dodati pokoju brojku ili simbol na početak, kraj ili u sredinu. Jača verzija šifre iste rečenice bila bi kombinacija prvog i posljednjeg slova čime dobivate: KAPATAREGAZA. Varijacija je pregršt, a kombinacija koliko vam srce poželi. A zapravo morate zapamtiti samo jedan dobro poznati stih, rečenicu, citat ili izjavu.

najbolji način zaštite pametnog telefona

 

Zaključavanje zaslona uređaja PIN-om

 

Ovo je jednostavna alternativa šifri, a može sadržavati do 16 brojeva što znači da, ako odaberete takav PIN haker mora isprobati 10 kvadrilijuna kombinacija! Naravno, da je teško zapamtiti takav PIN, pa se nama više sviđa zaštita pomoću šifre.

A kad smo kod PIN-a, većina ljudi bira samo 4 broja što daje mogućnost od 10 tisuća kombinacija.

 

Zaključavanje zaslona pomoću šablone

 

Ovaj način od vas traži da nacrtate shemu na šabloni od 9 točaka. Ako na taj način spojite svih 9 točaka, dobivate 400 000 potencijalnih kombinacija, no ako spojite samo 4, što radi većina, to su 1624 kombinacije.

 

Zaključavanje pomoću otisaka prsta, prepoznavanja lica i čitača zjenice

 

Ove opcije ugrađene su u neke pametne mobitele pa smo ih stavili u zasebnu kategoriju. Otisak prsta je sve više prisutan na raznim modelima, ali njegova kvaliteta, točnost i preciznost senzora nije na svakom pametnom telefonu ista.

Prepoznavanje lica je odličan način na nekim modelima, ali ima svojih nedostataka jer kod nekih pametnih telefona možete otključati telefon pomoću fotografije vlasnika.
Čitač zjenice je jako rijetko dostupan s obzirom na činjenicu da ga Android ne podržava. Čitač zjenice omogućuje brzo i precizno skeniranje vaših zjenica, iako morate proći nekoliko početnih procedura. Potencijalni problem javlja se kod lošeg osvjetljenja.

 

Ovaj članak će Vam svakako pomoći da pronađete “najbolji način zaštite pametnog telefona” od provalnika, a kako bi Vaš smartphone u svakom trenutku bio zaštićen i od udaracalomova i ogrebotina maskezamobitele.com nude Vam opciju izrade personaliziranih maskica koje će funkciju zaštite odraditi savršeno, ali uz dodir Vaše osobnosti.

Napravi svoju masku, personaliziranu masku za svoj smartphone sa slikom po želji i budi drugačiji od drugih!  Pogledajte našu galeriju personaliziranih maskica za mobitele i budite inspirirani, a potom svoju maskicu možete sami izraditi na našoj stranici uz pomoć naše aplikacije.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli