Koliko ste se puta našli u nezavidnoj situaciju u kojoj ste morali nositi svoj novi pametni telefon na servis jer ste već nakon kratkog vremena korištenja uočili grešku, nedostatak ili vam je čak u potpunosti otkazao poslušnost i prestao raditi. Naime, današnji su pametni telefoni tehnološki mnogo napredniji i sofisticiraniji, posjeduju pregršt sofrverskih mogućnosti, a i hardverski su usavršeni i daleko kompleksniji od nekadašnjih starih mobitela.

Nažalost, upravo ta kompleksnost predstavlja potencijalnu prijetnju kad su kvarovi u pitanju – što je moderniji pametni telefon, više se toga može pokvariti. A kad dođe do kvara, korisnici su često nedovoljno informirani (zaista je gotovo nemoguće pratiti sve zakonske obveze i prava – osim ako nisi pravnik po struci) pa prodavači i operateri koriste našu neifomiranost te krše zakon i vrlo često zavlače korisnike. Stoga vam u nizu donosimo nekoliko savjeta kako bi znali što vam je činiti kad je u pitanju reklamacija pametnog telefona.

Popravak telefona

ROK ZA UKLANJANJE KVAROVA

 

Nažalost, ovakav rok nije zakonski definiran. Iako u zakonu postoji dio u kojem se spominje zakonski rok unutar kojeg prodavač mora ukloniti kvarove, on kao takav nije vremenski definiran. Točnije, spominje se “razuman rok” za uklanjanje kvarova, a na svakom je proizvođaču, prodavaču i operateru da taj razuman rok tumače kako im odgovara i najčešće prilagode isti u svoju korist.
U javnosti je uvriježeno mišljenje da je rok za uklanjanje kvarova vremenski period od 45 dana (što nije zakonskom odredbom nigdje definirano) a, vjerujem, gotovo ni jednom korisniku to nije razuman rok, posebice ako je kupio novi uređaj i ako na popravak istog mora čekati toliko mjesec i pol.

 

NAČIN PODNOŠENJA PRIGOVORA

 

Dakle, ako dođe do kvara na vašem pametnom telefonu, kome i kako pisati prigovor? Kao što je vidljivo iz prethodne rečenice, prigovor obavezno pišete i šaljete poštom (preporučeno s povratnicom) ili mailom ( ali pritom obavezno sačuvajte dokaz o slanju) na adresu koja je navedena na računu koji ste dobili prilikom kupnje pametnog telefona. Uz sam prigovor potrebno je, naravno, priložiti i kopiju računa.

Kod podnošenja prigovora bitno je voditi računa da se obraćate tvrtci jer ste s njom kao kupac u obveznopravnom odnosu te je ona obavezna rješavati vašu reklamaciju s ovlaštenim serviserima. Prilikom podnošenja prigovora detaljno opišite kvar i uočene nedostatke te navedite dosadrašnji tijek reklamacija (kada ste ih podnosili, koji ste odgovor dobili i od koga – često služba za prigovore ima više zaposlenika pa korespodenciju neće nužno rješavati ista osoba.)

Ukoliko reklamirate pametni telefon unutar 6 mjeseci od dana kupnje, obavezno se pozovite na čl. 400. st. 3. Zakona o obveznim odnosima po kojemu, ako se u prvih šest mjeseci od dana kupnje pojavi nedostatak na proizvodu, pretpostavlja se da je s tim nedostatkom i kupljen, osim ako trgovac ne dokaže suprotno. A da bi trgovac dokazao suprotno, on mora o svojem trošku angažirati neovisno vještačenje kod ovlaštenog sudskog vještaka ili u specijaliziranoj prodavaonici ( čl.43. st. 5. Zakon o zaštiti potrošača).

 

PRAVO NA NOVI UREĐAJ

 

Pravo na novi uređaj ima kupac koji unutar 6 mjeseci od kupovine reklamira uređaj, tj. pametni telefon te ga obavezno predaje na servis kako bi se ustanovilo postojanje kvara. Iako uređaj predaje na servis, kupac može, prema vlastitom izboru, tražiti da se uređaj nužno ne servisira, već da se izvrši zamjena, sniženje cijene ili povrat novca sukladno čl. 410. st. 1. Zakona o obveznim odnosima.

 

6 MJESECI NAKON KUPNJE MORATE PREDATI PAMETNI TELEFON NA SERVIS

Servis telefona

 

Ukoliko dođe do kvara vašeg pametnog telefona 6 mjeseci nakon kupnje, dužni ste omogućiti ovlaštenom serviseru da vaš uređaj pregleda i popravi. Ako pak prođe razuman rok i kvar se ne ukloni ( posebice ako ste više puta bili primorani slati uređaj na servis) možete izričito zahtijevati zamjenu ili povrat novca.

Svoj zahtjev potkrijepite čl. 410. st. 1. Zakona o obveznim odnosima po kojemu, u slučaju materijalnog nedostatka kupac ima pravo zatražiti ili popravak ili zamjenu ili sniženje cijene ili raskid ugovora tj.povrat novca. Također navedite da tražite i njihov pisani odgovor u roku od 15 dana sukladno čl. 10. st. 5. Zakona o zaštiti potrošača, a ako vam ne uvaže vaš zahtjev ili ne odgovore, da ćete izvršiti prijavu Povjerenstvu za reklamacije potrošača koje djeluje pri telekomunikacijskoj tvrtci kao drugostupanjsko tijelo za rješavanje pritužbi (ako je uređaj kupljen kod takve tvrtke), tržišnoj inspekciji Ministarstva gospodarstva kao i Sudu časti Hrvatske gospodarske komore.

Sve su te prijave za kupce besplatne. Također možete naglasiti da je za kršenje odredbi navedenog Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača propisana novčana kazna za trgovca u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, sukladno čl. 138. st. 1 Zakona o zaštiti potošača.

Mi se ipak nadamo da probleme sa svojim novim pametnim telefonom nećete imati i da će Vas dugo i dobro služiti, a kako bi Vaš novi smartphone u svakom trenutku bio zaštićen od udaraca, lomova i ogrebotina maskezamobitele.com nude Vam opciju izrade personaliziranih maskica koje će funkciju zaštite odraditi savršeno, ali uz dodir Vaše osobnosti.

Napravi svoju masku, personaliziranu masku za svoj smartphone sa slikom po želji i budi drugačiji od drugih!  Pogledajte našu galeriju personaliziranih maskica za mobitele i budite inspirirani, a potom svoju maskicu možete sami izraditi na našoj stranici uz pomoć naše aplikacije.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli