Svijet u kojem živimo nezamisliv je bez pametnih telefona. Tvrdnja je to koja se uvelike odnosi na mlađu populaciju, iako nije rijedak slučaj da i osobe starije životne dobi uočavaju prednosti pametnog telefona pa sve više koriste njegove blagodati. S obzirom na tu činjenicu, pametni su telefoni postali dio naše svakodnevice, ali su također iznimno podložni kvarovima. U ovom ćemo se tekstu referirati na kvarove nastale na hardverskoj razini te sukladno tome rješenjima koje možete poduzeti nakon nekog kvara.

Kad pričamo o kvaru, ovdje prvenstveno mislimo na puknuće stakla, oštećenje nekih manje vitalnih dijelova kao što su plastični ili aluminijski poklopci ili rubovi, oštećeni konektori, zaglavljane SIM ili memorijske kartice ili ono najgore što se nekom pametnom telefonu može desiti – pad u vodu. Naravno, osim ako posjedujete potpuno vodootpotan uređaj!

Kvarovi dakle, najčešće nastaju zbog vanjskih utjecaja – vlage i padova, ignoriranju upozorenja mobitela, nepravilnog punjenja neadekvatnim punjačima i tome slično. Kvarovi unutar jamstva najčešće nastaju zbog sitnih konstrukcijskih grešaka i to najčešće na prvoj seriji pojedinih modela. Svaka sljedeća serija ima promijenjenu neku od bitnih komponenata kako bi se izbjegli kvarovi. Također se u nivim serijama pokušavaju ispraviti greške iz starih verzija ili se dodaje neka nova usluga proizvođača i operatera.

 

Puknuti zaslon

Što učiniti ako vam pukne zaslon?

 

Ajmo se za početak praviti malo pametni pa reći što možete učiniti da do puknuća ne dođe. Postoji jedno jako jednostavno rješenje – stavite kaljeno staklo popularno zvano Gorilla Glass. Iako je dodatna investicija prilikom kupnje pametnog telefona stavka koja nije baš omiljena , ipak cijena od nekih 120 do 250 kuna (ovisno o modelu) opravdava svoju namjenu.

Ako pak niste kupili dodatno staklo, a do pada i puknuća zaslona je ipak došlo, najpametnija stvar koju možete učiniti je odnijeti ga na servis. Zašto? Ako i sami kupite zamjensko staklo, što nije nikakav problem, samo morate paziti da ako ne kupujete originalno već neku jeftiniju zamjensku verziju, vrlo je moguće da se radi o lošem zamjenskom dijelu pa ćete naići na određene probleme.
Za original je potrebno izdvojiti malo više novca, ali ćete se susresti s problemom zamjene stakla. Naime, moderne pametne telefone nije lako rastaviti – za to vam je potreban stručan alat i poprilična količina znanja što u konačnici znači pa ćete morati angažirati stručnjaka.

 

Smartpone u vodi

Što učiniti ako vam padne u vodu?

To je prava noćna mora svih vlasnika pametnih telefona jer u većini slučajeva to znači smrt uređaja. Potpuna ili djelomična. U svakom slučaju, pokušajte što prije izvaditi pametni telefon iz vode te ga što prije rastaviti – izvaditi bateriju, SIM i memorijsku karticu te obrisati višak vode suhom, upijajućom krpom ili papirnatim ubrusom.

Možete pokoristiti i usisavač kako bi izvukli višak vode. Uređaj obavezno ostavite na suhom (možete ga staviti i u rižu jer ona dodatno izvači vlagu) barem dva dana bez da ga pokušavate upaliti ili pritiskivati bilo kakve tipke. Nakon toga, vratite bateriju te ga pokušate upaliti. Ako ne radi, opet vam ne preostaje ništa drugo nego odnijeti ga na popravak. Naravno da garancija ne pokriva nastalu štetu, ali ne pokušavjte zavarati servisere jer pametni telefoni imaju ugrađen Liquid Damage Indicator (LDI) pa će vas lako prokužiti.

 

Što se još može pokvariti?

 

Jedan od učesalijih kvarova je pregrijavanje uređaja. Najčešći uzrok takvoj nastaloj situaciji je baterija ili kratki spoj na nekoj komponenti zbog utjecaja vlage. Pretjerano grijanje također se može pojaviti i zbog preučestalog dugotrajnog rada i opterećenja prilikom korištenja. Ako primjetite da se pregrijava prilikom normalnog ili minimalnog korištenja, svakako ga odnesite na servis.
Pritom se dobro informirajte o tome što garancija pokriva, a što ne (naravno da lom zaslona i pad u vodu nisu uključeni u garanciju) te se uejdno dobro pravno zaštitite. O načinima reklamacije i podnošenju pritužvi pisali smo prošli mjesec, pa pročitajte članak prije nego nosite pametni telefon na servis.

Ako Vam se desi bilo koji od ovih kvarova i/ili problema svakao uzmite u opbzir i naše savjete, a kako bi Vaš novi smartphone u svakom trenutku bio zaštićen od udaraca, lomova i ogrebotina maskezamobitele.com nude Vam opciju izrade personaliziranih maskica koje će funkciju zaštite odraditi savršeno, ali uz dodir Vaše osobnosti.

Napravi svoju masku, personaliziranu masku za svoj smartphone sa slikom po želji i budi drugačiji od drugih!  Pogledajte našu galeriju personaliziranih maskica za mobitele i budite inspirirani, a potom svoju maskicu možete sami izraditi na našoj stranici uz pomoć naše aplikacije.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli