Kao što je jasno istaknuto u naslovu, u ovom će članku biti riječi o definiciji smartphonea, ili točnije, što to smartphone uređaj čini drugačijim od mobilnog telefona.

 

Kako je nastao smartphone uređaj?

 

Da bi u potpunosti mogli shvatiti što je to smartphone, potrebno je vratiti se u prošlost. U početku ste na tržištu mogli nabaviti mobilni telefon i PDA (Personal Digital Assistant, tj. Palm OS ili kod nas poznatiji kao dlanovnik). Dok je mobilni telefon bio korišten za uspostavu i primanje poziva, PDA je bio neka vrsta planera ili prijenosnog osobnog digitalnog pomoćnika s mogućnošću pohrane informacija o kontaktima, podsjetnikom i sinkronizacijom s osobnim računalom.

S vremenom je PDA napredovao i stekao mogućnost slanja i primanja mailova. Istovremeno je i mobilni uređaj postao sofisticiraniji pa je i u njega ugrađena mogućnosti slanja i primanja poruka. PDA uređajima su tada ugrađene značajke mobilnih uređaja, dok su mobilnim uređajima ugrađene značajke koje sve više podsjećaju na PDA (pa čak i na osobna računala). Rezultat toga je smartphone.

 

Osnovne začajke smartphone uređaja

 

S obzirom na to da nedostaje standardna definicija što to smartphone čini smartphoneom, u nastavku pročitajte osnovne karakteristike koje jasno određuju granicu između mobilnih uređaja i smartphonea. Pa, što je to smartphone uređaj? Svaki smartphone uređaj mora imati sljedeće:

 

OPERATIVNI SUSTAV:

 

U osnovi, smartphone je baziran na operativnom sustavu koji mu omogućava pokretanje aplikacija. Appleov iPhone ima iOS, BlackBerry smartphone ima BlackBerry OS. Ostali pametni telefoni imaju Googleov Android OS ili Microsoftov Windows Phone.

 

APLIKACIJE:

 

Aplikacije za pametne telefoneIako gotovo svi mobilni uređaji danas imaju adresar, smartphone nudi mnogo više. Omogućava vam kreiranje i editiranje dokumenata u Officeu ili u najmanju ruku, pregled istih. Omogućava vam skidanje aplikacija, od onih specijaliziranih tipa bankarskih usluga do uobičajenih aplikacija vremenske prognoze, kalendara, aplikacija zabavnog karaktera, GPS navigacije i gotovo sveg što poželite. Naravno, neke od njih nisu besplatne.

 

PRISTUP WEB-u:

 

Putem smartphonea u mogućnosti ste brže surfati Internetom s obzirom na postojeću 3G i 4G mrežu, kao i sve veći pristup besplatnim Wi-Fi mrežama.

 

QWERTY TIPKOVNICA:

 

Ovo čudno ime nosi jednostavno objašnjenje. QWERTY tipkovnica je američki tip tipkovnice čije je ime izvedeno od prvih 6 slova na tastaturi osobnog računala počevši od gornjeg lijevog ruba. Takav je tip tipkovnice ugrađen u smartphone uređaje.

 

PORUKE:

 

Svi mobilni uređaji imaju mogućnost slanja i primanja poruka, dok samo smartphone uređaj može slati i primati e-mail, sinkronizirati se s vašim osobnim e-mail računom.
Navedene su samo neke najvažnije značajke koje smartphone čine smartphoneom.Tehnologija se stalno mijenja i napreduje, pa ono što danas čini smartphone može se promijeniti sutra, za nekoliko tjedana, mjeseci ili godina.

Najbolji smartphone

Najbolji smartphone

 

Postoji li takvo nešto kao najbolji smartphone? Brojni portali često navode razne top liste najboljih, najprestižnijih i najskupljih smartphone uređaja. Odgovor na pitanje koji je smartphone najbolji pomalo je kompleksan. Naravno, pravilo bi trebalo glasiti: bolje preformanse, bolji smartphone. No, uz svako pravilo, postoje i izuzetci jer o vama i vašim potrebama ovisi koji će smartphone biti vama najbolji.

Unatoč tome, evo nekoliko modela koji su stalno pri samom vrhu svih ljestvica:

  • Samsung Galaxy S6 Edge
  • LG G4
  • Samsung Galaxy Note Edge
  • Samsung Galaxy S6
  • Sony Experia Z3 Compact
  • Sony Experia Z3
  • iPhone 6 Plus
  • …..

 

Niz bi se lako mogao nastaviti i dalje, s još novijim modelima najprestižnijih proizvođača, ali na kraju se sve svodi na vaše potrebe i vaš odabir. Bez obzira koji smartphone posjedujete sigurno ga pod svaku cijenu želite zaštititi od oštećenja.

Premda neke od opcija dodatnih oprema za pametne telefone pružaju kvalitetana rješenja za zaštitu Vašeg ljubimca, samo personalizirane maskice daju dodatnu draž osobnosti.

* maskezamobitele.com pružaju uslugu tiska i izrade maski za mobitele po želji naručitelja. Naručitelj snosi odgovornost za sadržaj otisnute grafike.

Pin It on Pinterest

Podijeli